Príbeh Karpatského brandy

Zrod Karpatského brandy

Pálenica v Pezinku sa stala v roku 1951 súčasťou Vinárskych závodov, ktoré združovali niekoľko najvýznamnejších výrobcov vína na Slovensku, medzi nimi aj závod v Seredi, výrobcu šumivého vína Hubert. Ako súčasť tirážneho likéru do šumivého vína sa v tom čase používal koňak dovážaný z Francúzska, čo bolo nákladné.

Majstri vo Vinárskych závodoch v Bratislave sa preto rozhodli inovovať a do šumivého vína začali pridávať vlastný výrobok. Svoje cenné skúsenosti získavali v samotnom srdci výroby koňaku – francúzskom Cognacu.

Slovenská kvalita

Keďže od vína nie je až tak ďaleko k brandy, podľa výpovede svedkov bol v roku 1968 vypálený a uskladnený surový vínny destilát, ktorý sa nalial do 300 litrových dubových sudov. O pár rokov neskôr sa prvýkrát stočil zo sudov, scelil sa a napokon uskladnil vo veľkých dubových kadiach. Bolo to v roku 1975.

Prvé ochutnávky pozitívne prekvapili aj odborníkov. Toto brandy sa dostalo na trh pod názvom Karpatské brandy Špeciál V.S.O.P.. Postupne si získalo mimoriadnu obľubu a stalo sa neodmysliteľnou značkou vtedajšieho Československa.

Transformácie

Po roku 1989 sa Vinárske závody š.p. pretransformovali na Malokarpatský vinársky podnik a.s. (MVP), neskôr, v roku 2003, na spoločnosť Vitis Pezinok s.r.o.

Od roku 2009 je hrdým majiteľom značky Vitis Pezinok s.r.o. spoločnosť Hubert J.E., so spoločným sídlom v Seredi.

Pôvodná receptúra

Po rokoch tak prišlo k opätovnému spojeniu dvoch silných produktov - sektu Hubert a Karpatského brandy. Spoločnosť Hubert J.E. zachováva naďalej výrobný postup podľa pôvodných receptúr, pričom na ich dôkladné dodržiavanie dohliadajú aj zamestnanci s dlhoročnými skúsenosťami s výrobou brandy v Pezinku.

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.