fbpx

Peter Ďuriš, Master Blender Karpatské brandy

Pochádza zo Serede, študoval na Slovenskej Poľnohospodárskej Univerzite v Nitre, na Fakulte biotechnológií a potravinárstva. Dnes pracuje v spoločnosti HUBERT J.E. ako Master Blender. Má vedomosti o celom výrobnom procese, od vína, cez destiláciu až po zrenie v sudoch. V záverečnej fáze je zodpovedný za to, aby brandy chutilo tak, ako ho poznáme a aké ho máme všetci radi.

  • Na začiatku bolo:

Už od malého chlapca som chcel stále niečo ochutnávať, rád som skúšal nové chute a vône. Pokračovalo to na výške, kde som sa venoval senzorickému hodnoteniu piva a teraz som pri vytváraní chute a vône najznámejšieho brandy na Slovensku.

  • Môj príbeh:

Začal pred desiatimi rokmi, keď som nastúpil do spoločnosti Hubert  J.E. ako technológ zodpovedný za výrobu a spracovanie destilátov. Práca sa mi od začiatku dostala „pod kožu“ a stala sa zároveň aj mojim koníčkom.

  • Čas dozrievania:

Mojich 10 rokov v spoločnosti brandy bolo krásnych a dúfam, že ďalšie roky budú ešte krajšie. Ja by som to prirovnal k destilátu, ktorý vyzrieva v dubovom sude. Na začiatku je mladý, nevyzretý a postupným vyzrievaním v sude sa z neho stáva kvalitné, vyzreté a elegantné brandy. Aj počas môjho vyzrievania v Huberte sa moja osobnosť postupne menila, až napokon vyzrela.

  • Silné vlastnosti:

Tie by mali popísať možno moji kolegovia, ktorí so mnou na príprave brandy spolupracujú. Pri našej práci je veľmi dôležité mať predstavu o tom, ako destilát, ktorý vypálime v pálenici, bude vyzerať o pár rokov v dubovom dreve. Ďalšou dôležitou vlastnosťou je zodpovednosť. Niesť zodpovednosť za najznámejšie brandy na Slovensku je totiž veľmi zaväzujúce.

  • Najväčší úspech:

Veľmi si vážim každoročné úspechy našich brandy na medzinárodných súťažiach. Napríklad v Hongkongu, kde sme tri roky po sebe získali významné ocenenia, raz double gold medal a raz gold medal pre KBŠ V.S.O.P. a v roku 2021 už aj zlato pre nové KBŠ V.S. Ďalším významným ocenením je Grand Gold Medal na súťaži Concours Mondial De Bruxelles Spirits Selection pre naše KBŠ V.S.O.P. Striebornú medailu sme získali v Londýne, s Karpatským Brandy Exclusive, na International Wine and Spirits Competition 2020 i na Concours Mondial de Bruxelles Spirits Selection  2021. V roku 2021 bolo zlatom ohodnotené aj luxusné Karpatské brandy XO na International Wine and Spirits Competition, dokonca s prívlastkom OUTSTANDING, teda vynikajúce. Na tieto ocenenia som mimoriadne hrdý, pretože je to istým spôsobom druh spätnej väzby od odborníkov, ktorí sedia v komisiách a hodnotia naše výrobky. Ale najväčšou odmenou a úspechom pre mňa je to, že zákazníkom naše brandy chutí.

  • Príbeh KBŠ: Karpatské brandy Špeciál vzniklo v malej pezinskej pálenici už pred viac ako 50 rokmi. Pôvodne malo byť súčasťou receptúry expedičného likéru pre sekty Hubert, no pre svoju výnimočnosť sa zachovalo ako samostatná značka.
  • Čas dozrievania : Dozrievanie v dubových sudoch je základom chute. Charakter dreva a čas má na brandy výrazný vplyv.
  • Najcennejší poklad : Základom je kvalitné víno, z ktorého sa dvojitou destiláciou získa kvalitný destilát.
  • Silné vlastnosti: Unikátna chuť a vôňa KBŠ – nádherný súlad dreva s jemnosťou vanilky a sušeného ovocia.
  • Najväčší úspech: KBŠ je na Slovensku ikonou a pravidelne získava zlaté medaily i vo svete.

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.