Ingrediencie
Cesto
375 g hladkej múky
3 PL kryštálového cukru
1 ½ ČL soli
165 g studeného masla
1 PL rastlinného tuku (Palmarín,Cera)
2 žĺtky
1 ČL jablčného octu
5 PL Karpatského KB škorica a klinček
Náplň
150 g kryštálového cukru
1 3/4 šálky Karpatského KB škorica a klinček (1 šálka má 250ml)
2 PL masla
1 PL kukuričného škrobu
1 ČL škorice
½ ČL soli
1 ČL vanilkového extraktu
1 kg hrušiek
1 vajce
2 PL kryštálového cukru
Príprava
Na pracovnej doske si zmiešame spolu múku, soľ a cukor. Zapracujeme maslo a rastlinný tuk a nakoniec pridáme žĺtky zmiešané s jablčným octom a Karpatským KB škorica a klinček vypracujeme cesto. Ak by sa nám zdalo príliš tuhé, pridávame ešte po lyžiciach studenú vodu.
Cesto si spracujeme, potom ho jemne utlačíme do tvaru placky a narežeme na štvrtiny, ktoré ukladáme jednu na druhú. Následne opäť utlačíme a postup zopakujeme ešte dvakrát. Tým dosiahneme lístkovanie cesta po upečení. Cesto si potom rozdelíme na dve rovnaké časti, z každej vyformujeme disk, zabalíme do fólie a odložíme do chladu aspoň na 1 hodinu.. Cesto je možné si pripraviť aj 2 dni vopred a uchovávať v chladničke.
V hrnci si privedieme k varu 150g kryštálového cukru a 1 a ½ šálky Karpatského KB škorica a klinček. Varíme do sirupovej konzistencie asi 5-8 minút. Kukuričný škrob si rozmiešame so zvyšným KB a primiešame k sirupu. Odstavíme z ohňa a primiešame maslo.
Hrušky si ošúpeme, nakrájame na tenké mesiačiky a premiešame ich so sirupom, škoricou, vanilkou a soľou.
Jednu časť cesta si vyvaľkáme do kruhu s priemerom pájovej formy, čiže približne 22cm.
Vystelieme ním dno aj okraje pájovej formy. Navrstvíme hruškovú náplň.
Z druhej časti cesta si opäť vyvaľkáme kruh s rovnakým priemerom, nakrájame si ho na tenké pásiky, ktoré potom ukladáme na vrch páju do tvaru mriežky. Zo zvyšného cesta môžeme povykrajovať rôzne lístočky alebo iné tvary, ktorými môžeme páj ešte dozdobiť. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrom.
Pečieme pri 190 °C asi 30 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ešte približne 60 minút. Ak hnedne moc rýchlo, tak ho prikryjeme alobalom.
Hotový páj uchovávame pri izbovej teplote, nedávame do chladničky – v chladničke by nám maslo v ceste stuhlo a cesto by stratilo svoju krehkosť.
Recept pripravil: Dulce de Leche