Čas prípravy: 30 minút cca 15 ks
Ingrediencie
- 60 g tekvicového pyré (z hokkaido tekvice)
- 1 vajíčko
- 50 g kryštálového cukru
- 100 g ricotty
- 30 ml Karpatské KB
- 130 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- olej na vyprážanie
- vanikový, škoricový alebo rumový cukor na obaľovanie
- 75 g krupicového cukru + 1 PL vody
- 40 ml smotany na šlahanie
- 15 ml Karpatské KB Škorica Klinček
- ½ ČL škorice
- 1 ČL strúhanej kôry z pomaranča
- 1 PL mascarpone
Postup
Zmiešame si múku, prášok do pečiva a škoricu. V druhej miske zmiešame tekvicové pyré, vajíčko, cukor, ricottu a Karpatské KB. Rozmiešame do hladka. Pridáme múkovú zmes a vymiešame cesto, ktoré necháme cca 10 minút postáť. Do hrnca si pridáme olej na vyprážanie a zahrejeme na 180 stupňov.
Zmrzlinovou naberačkou naberáme cesto a pomocou lyžice vhodíme do oleja guličky cesta. Šišky pravidelne obraciame a pražíme do zlata. Cesto si môžete taktiež dať do cukrárenského vrecka a do oleja vytlačiť vždy kus cesta, čím nám vzniknú podlhovasté šišky.
Hotové šišky vylovíme na papierovú kuchynskú utierku. Necháme odkvapkať od oleja a obaľujeme vo vanilkovom, rumovom alebo škoricovom cukre.
Na karamel si do panvice pridáme cukor s vodou, premiešame a necháme bez miešania roztápať. Keď je cukor jantárovej farby, opäť zmes premiešame. Vlejeme smotanu a vymiešame na omáčku. Pridáme škoricu, Karpatské KB a pomarančovú kôru a na záver vmiešame mascarpone. Podávame k šiškám.
Poznámka: Tekvicové pyré si môžeme jednoducho pripraviť doma. Tekvicu hokkaido zbavíme jadierok, nakrájame na kocky a varíme do mäkka vo vode so škoricovými luskami. Keď je tekvica mäkká, zmixujeme do hladka.
Recept pripravila blogerka Maťka @stvoryzkuchyne.sk