Site icon Karpatské brandy

Trhané bravčové s nádychom škorice

Recept pre náročnejších
4 – 6 porcií / cca 9 hodín

Ingrediencie

Cca 1000 – 1500 g bravčové pliecko
1 PL horčice alebo voda
2 ČL červenej papriky
2 ČL čierneho korenia
1 ČL údenej soli alebo obyčajnej soli
2 ČL hnedého cukru
1 ČL mletej rasce

1 malá cibuľa
100 g paradajkového pretlaku
200 ml pasírovaných paradajok
50 ml Karpatského KB Škorica Klinček
1 ČL červenej papriky
1 ČL sušeného cesnaku
2 ČL hnedého cukru
Údiace lupienky

Postup

Celé mäso potrieme horčicou alebo vodou. Tento krok slúži na to, aby sa koreniny poriadne rozpustili a na mäse udržali svoju chuť. Papriku, korenie, soľ, hnedý cukor a rascu si zmiešame. Túto zmes poriadne vmasírujeme do nášho bravčové pliecka.

Na grile

Údiace lupienky si na hodinu pred grilovaním namočíme do vody.

Pripravíme si gril. Na spodok pod rošt, pod tým miestom kde budeme grilovať naše mäsko, si uložíme malú hliníkovú tácku, do ktorej pridáme trochu vody. Rozohrejeme si brikety, následne ich uložíme naokolo hliníkovej tácky. Na brikety položíme údiace lupienky nasiaknuté vodou, čo nám vytvorí dym pri grilovaní. Teplotu grilu privedieme na teplotu cca 120 stupňov.

Keď dosiahneme túto teplotu, na vrchý rošt nad našu tácku s vodou položíme mäsko. Odporúčam vpichnúť do stredu mäska sondu, aby ste mali prehľad o teplote. Gril zatvorte a ide sa grilovať. Čo v preklade znamená vyložte si nohy a užívajte si 8 hodinový relax. Jediné, čo je vo vašej zodpovednosti, je kontrolovať teplotu grilu, aby sa držala okolo 120 stupňov a mäsko bude ready, keď dosiahne teplotu cca 93 stupňov.

V rúre

Ak sa vám nechce babrať s grilom, je tu aj verzia pre rúru. Mäsko si vložte do pekáča a pečte pri teplote 120 stupňov so sondou zapichnutou v mäsku. Po cca 4 -5 hodinách si mäsko prikryjeme alobalom, čo nám pomôže trochu rýchlejšie ho dopiecť. Mäsko vypneme, keď dosiahne teplotu 93 stupňov.

Pomedzi to, ako sa nám mäsko pečie si pripravíme omáčku. Nakrájame si nadrobno cibuľu, v panvici zmiešame všetky suroviny: cibuľku, pretlak, pasírované paradajky, Karpatské KB Škorica Klinček, papriku, cesnak a cukor a všetko spolu prevaríme.

Po dopečení mäsko zabalíme do alobalu a necháme odpočívať cca 20 minút. Následne ho odbalíme a vidličkami potrháme. Pridáme omáčku a premiešame. Podávame v žemli, na placke alebo podľa chuti.

Autorka receptu a FOTO @stvoryzkuchyne