fbpx

Galetka s nektarinkami

Galetky sú vlastne francúzske koláče z tenkého maslového cesta, ktoré sa dajú plniť na slano aj na sladko. Ponúkame vám verziu s netradičnou, lahodnou „Karpatskou“ plnkou.

Ingrediencie

110 g studeného masla
60 ml studenej vody
190 g hladkej múky
60 g krupicového cukru
6 ks nektariniek alebo broskýň
2 – 3 PL Karpatského KB Škorica Klinček
80 g masla
60 g krupicového cukru
1 ČL škorice
1 vajíčko na potretie

Postup

Zmiešame múku, cukor, nakrájané maslo a vodu a vymiesime si cesto, v ktorom nám zostanú malé kúsky masla. Cesto by sa nemalo lepiť, preto ak je potrebné, pridáme ešte múku. Zabalíme ho do potravinovej fólie, roztlačíme na placku a necháme odpočívať v chlade cca 45 minút.

Medzičasom si pripravíme plnku. Nektarinky odkôstkujeme a nakrájame na mesiačiky. Do hrnca alebo panvice si dáme maslo, cukor a necháme na miernej teplote roztápať. Keď je maslo aj cukor roztopené a zmes začne karamelizovať, odstavíme. Primiešame škoricu a Karpatské KB škorica a klinček a touto zmesou prelejeme nektarinky. Dobre premiešame, aby sa celé nektarinky obalili a necháme vychladnúť.

Cesto si cez fóliu rozvaľkáme na papieri na pečenie do tvaru kruhu, po odstránení fólie do stredu cesta navrstvíme nektarinky tak, aby boli cca 3 cm od okraja. Okraj preložíme cez ovocie smerom dostredu a zlepíme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 35 minút do zlatohneda. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať s karamelovou omáčkou, zmrzlinou alebo šľahačkou.

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.