Zrod brandy

Pálenka z vína sa vyrábala v Európe už v 13. storočí a ako nápoj získala popularitu až v 14. storočí. Bola obyčajne veľmi silná, až 60 – 90%. Spočiatku slúžila výhradne ako liek alebo anestetikum.

Neskôr začala prenikať do vyšších vrstiev spoločnosti ako nápoj a v 15. storočí už pili pálenku aj mešťania. Na vidieku, medzi poddanými, sa pitie pálenky rozšírilo ešte neskôr.

Brandy na Slovensku

V 15. storočí sa rozšírila výroba pálenky z vína (brandy) takmer všade. Masovo začali vznikať „vinopaly“ v Uhorsku a teda aj na Slovensku.

V slovenčine sa pre pálenku v minulosti používalo viacero výrazov, jeden z nich je bezprostredne spätý s brandy. Pálenke sa totiž hovorilo aj brent.

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.