Aktuality

50 rokov výnimočnosti

Za výnimočným brandy rozhodne netreba chodiť ďaleko. Legendárne brandy máme aj u nás na Slovensku. Je ním Karpatské brandy Špeciál, alebo KBŠ, ako mu dnes mnohí hovoria. Už celé pol storočie sa dodržiava výrobný postup, zaručujúci jeho výnimočnosť, ktorou hrdo konkuruje aj medzinárodne uznávaným brandy.

KBŠ má veľmi zaujímavú históriu. Jeho príbeh sa začal už pred 50 rokmi, keď majstri pezinskej pálenice prijali výzvu vytvoriť kvalitné slovenské brandy, ktoré sa malo používať ako expedičný likér pri výrobe známeho sektu Hubert. Čerpali z vedomostí získaných priamo vo Francúzsku v oblasti Cognac. V roku 1968 sa pod ich vedením vydestiloval prvý vínny destilát, ktorý následne vyzrieval v dubových sudoch. Po rokoch vyzrievania vzniklo unikátne slovenské brandy s výraznou vôňou dreva, orieškov a plnou chuťou sušeného ovocia a vanilky. Produkt natoľko výnimočný nemohol ostať utajený v pivniciach a rozhodlo sa o jeho samostatnom uvedení pod značkou Karpatské brandy Špeciál. Vďaka dodržiavaniu polstoročím osvedčeného postupu výroby, chutí KBŠ rovnako skvele aj dnes. Jeho vysokú kvalitu oceňujú nielen slovenskí priaznivci brandy, ale aj odborníci na súťažiach v zahraničí, kde opakovane získava najvyššie ocenenia.

Ako si vychutnať Karpatské brandy Špeciál?

Na to, aby ste si skutočne vychutnali KBŠ, nepotrebujete veľa. Ideálna teplota na podávanie je od 17 do 21 stupňov Celzia, pretože práve pri tejto teplote sa naplno rozvinú jeho aromatické zložky. Záleží aj na tom, z akého pohára pijete. Typický pohár na nízkej stopke, so širokou čašou, ktorá sa smerom hore zužuje, sústredí nádhernú vôňu nápoja tesne pod jeho okrajom a prehĺbi tak pôžitok z pitia. Ideálny materiál je číry krištáľ, v ktorom vynikne iskrivá jantárová farba. Po naliatí nechajte brandy asi minútu dýchať. Jeho vôňa a chuť príjemne rozkvitnú, keď čašu zohrejete dlaňou a jemnými krúživými pohybmi ruky, brandy občas mierne zvírite a zamiešate. Doprajte si dúšok tohto slovenského pokladu a potešte svoje zmysly jeho jantárovou farbou, intenzívnou vôňou a plnou chuťou.

Článok vyšiel v časopise ForMen

Pripravte sa na zimu s Karpatským KB škorica a klinček

Bratislava, október 2017 – Do rodiny Karpatského KB pribudol ďalší prírastok – Karpatské KB škorica a klinček. Táto horúca novinka chutí samostatne, v miešaných nápojoch, ale napríklad aj v dezertoch či tradičných koláčoch.

Karpatské KB škorica a klinček je príjemne zladený nápoj s nádhernou, korenistou vôňou. V každom dúšku je cítiť jemnú chuť škorice a klinčeka, ktoré sú v harmonickej súhre s medom a vínnym destilátom.

„Po minuloročnom úspechu Karpatského KB Hruška sme sa rozhodli ponúknuť našim zákazníkom ďalší ochutený variant tradičného a dobre známeho ‚KB-čka‘. Tentokrát prichádzame s novinkou, ktorá je ideálnou voľbou aj pre horúce miešané nápoje. Škoricová vôňa a korenistá chuť klinčeka sa v nich príjemne rozvinú a vyniknú. Tieto chute sa už tradične spájajú s Vianocami a zimným obdobím všeobecne, no vďaka našej novinke, si ich naši zákazníci budú môcť vychutnať kedykoľvek počas roka, “ opisuje blendmaster Ing. Peter Ďuriš.

Škorica vo všeobecnosti patrí medzi obľúbené koreniny, nielen vďaka svojej chuti, ale aj špecifickej vôni, ktorá stimuluje mozgovú aktivitu. Legendy dokonca hovoria, že v dávnych časoch bola škorica mimoriadne cenná a niekoľkonásobne drahšia ako striebro. Obľúbená kombinácia s klinčekom dokonalo zapadá do koloritu vianočných sviatkov. Podčiarkne výnimočnosť horúcich nápojov, sladkých domácich dobrôt, ale aj dekorácií, ktoré príjemne prevoňajú celú domácnosť.

Novinka je distribuovaná s receptom na horúci nápoj „Karpatský punč“ na papierovej visačke. Viac inšpirácií na horúce, ale i studené miešané drinky od profesionálneho barmana je dostupných na webovej stránke www.karpatskebrandy.sk.

KBŠ víťazí medzi svetovou elitou

Na medzinárodnej súťaži výberových liehovín Concours Mondial de Bruxelles – Spirits Selection 2017 získalo Karpatské brandy Špeciál prestížne ocenenie Grand Gold Medal. Na získanú medailu sme patrične hrdí, pretože potvrdzuje vysokú kvalitu nášho brandy. KBŠ je výnimočným produktom, ktoré sa rokmi stalo ikonou medzi kvalitnými slovenskými alkoholickými nápojmi. Okrem uznávaných odborníkov ho oceňujú milovníci brandy doma aj v zahraničí.

Karpatské Brandy Špeciál získalo ocenenie OBAL ROKA 2016

Národnú súťaž OBAL ROKA 2016 každoročne organizuje Obalový Inštitút SYBA patriaci pod World Packaging Organisation. K tohtoročným prihláseným slovenským firmám patrila aj spoločnosť HUBERT J.E. so svojim hrdinom z portfólia brandy. V kategórií nápojov o obal roka súťažilo obľúbené Karpatské Brandy Špeciál. Porotu zaujal vizuálny efekt obalu, ktorý graficky aj hmatovo akcentuje nie len originalitu produktu, ale hlavne technológiu 5-ročného zrenia produktu v dubových sudoch. Inovatívny obal symbolizujúci drevo upúta bežných spotrebiteľov ale aj milovníkov kvalitného brandy.

Jeseň v znamení Karpatského KB Hruška

Bratislava, november 2016 – Kolekcia Karpatské KB sa rozrastá o nový ochutený variant – Karpatské KB Hruška. Milovníci „klasického KB-čka“ sa tak môžu tešiť aj na ovocný variant s chuťou zrelej hrušky.

Nová príchuť navodí pocit hrejivého uvoľnenia počas chladného jesenného večera. Tento tradičný slovenský výrobok z Karpát je vyrobený z kvalitných surovín, má jantárovú farbu, jemnú vôňu a jeho harmonická chuť s vôňou zrelej hrušky príjemne prekvapí každého milovníka Karpatského KB.

Ako sa Francúzi dostali do slovenských domácností

…alebo každý z nás má v sebe čosi francúzske

Posledné týždne sa nesú najmä v duchu majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa tento rok konajú v rozličných francúzskych mestách. Treba uznať, že slovenskí futbalisti sa veľmi úspešne na Eure 2016 udomácnili. Aspoň trochu sme to tým Francúzom vrátili. Tí sa totiž v našich životoch udomácnili už veľmi dávno a zdá sa, že natrvalo. Veď posúďte sami, koľko z nasledujúcich francúzskych špecialít obľubujete aj vy.

Dijon, hlavné mesto horčice

Nečudo, že Francúzi sú tak trochu horenosy. To im jednoducho horčica stúpa do nosa. Presný pôvod horčice nie je známy, ale čo je isté je, že v Európe sme ju poznali ešte oveľa skôr, ako sa k nám dostalo korenie z Indie. Tajomstvo výroby bolo prísne strážené a tak si túto dobrotu spočiatku užívali len v kláštoroch. Hlavným mestom horčice sa stal francúzsky Dijon, ktorého horčica je preslávená po celom svete. Rovnako obľúbená je v slovenskej kuchyni. Jej výrazná ostrá chuť sa tak dokonale hodí k údenému, párkom či klobáskam.

Staršia ako ľudská reč

Slováci sú národ spevavý. Ľudovky, moderné alebo klasika, spievame pri každej príležitosti. Zvlášť obľúbené sú tzv. šansóny, ktoré preslávila najmä Hana Hegerová. Kde však vznikol šansón? No predsa vo Francúzsku. Pôvodne sa týmto názvom označovala akákoľvek pieseň. Dnes takto označujeme piesne, ktoré sa líšia od klasických najmä náročnejšími textami a takpovediac hereckou interpretáciou. No a najznámejšiu francúzsku šansonierku Edith Piaf snáď netreba nikomu predstavovať.

Každý koňak je brandy

Pálenka z vína sa vyrábala v Európe už od 12. alebo 13. stor. Bola obyčajne veľmi silná a spočiatku slúžila výhradne ako liek alebo anestetikum. Neskôr však začala prenikať do vyšších vrstiev spoločnosti ako nápoj. Najznámejším miestom, kde sa nápoj vyrábal bola francúzska oblasť Cognac, ktorá je do dnešných dní posiata tisíckami hektárov viníc. Ani Slováci sa ale nemusia hanbiť. Obľúbené Karpatské brandy špeciál, ktoré zreje minimálne päť rokov v dubových sudoch je jedným z našich najobľúbenejších nápojov. Vyznačuje sa charakteristickou zlato-jantárovou farbou, výraznou vôňou a plnou chuťou sušeného ovocia. Karpatské brandy špeciál je svojou kvalitou porovnateľné so špičkovými francúzskymi brandy.

Jedny veľké s kečupom

Existuje niekto, kto by ich nemiloval? S kečupom, majonézou, omáčkami, vlnkové, dlhé, do rúry, na akýkoľvek spôsob, hranolky skrátka nemôžu byť zlá voľba. Kde má však pôvod tento tradičný pokrm slovenských kúpalísk? Nie je prekvapením, že v tom majú opäť prsty Francúzi. Traduje sa, že prvé vyprážané hranolky sa predávali v parížskych pouličných stánkoch krátko po veľkej revolúcií v 18. storočí. Belgičanov sa ale, prosím, nepýtajte.

Veľká noc tradične aj štýlovo?

Veľká noc tradične aj štýlovo?
Záleží aj od toho, čo nalejete

Moderné oslavovanie Veľkej noci spája striedmu eleganciu s tým najlepším z tradícií. Rovnako by tomu malo byť aj v prípade aperitívov (alkoholických nápojov, ktoré sa podávajú pred jedlom a zvyšujú chuť do jedla) aj digestív (podporujú trávenie po jedle). Pripíjanie na Veľkú noc už pritom dávno nie je mužskou výsadou. Vhodné sú nápoje, ktoré sa dajú vychutnávať, človek sa z nich rýchlo neomámi a zahrejú aj nežné pohlavie. Vhodným nápojom je napríklad brandy, ktoré má na Slovensku tradíciu. O tom, ako ho správne podávať, hovorí technológ výroby Karpatského brandy, Ing. Peter Ďuriš.

Vychladené, alebo s ľadom?

Chuť brandy vynikne vo svojej plnej kráse keď má izbovú teplotu, ale záleží aj na spoločnosti a prostredí v akom sa pije. Pre dámy by som odporučil nápoj podávať so sušenými marhuľami, prípadne s maličkou horkou čokoládou aby si vychutnali jeho jemnosť a eleganciu. Ľad sa do brandy skôr hodí v lete.

V akých pohároch je najlepšie piť brandy?

Krásnu vôňu a očarujúcu chuť brandy si vychutnáme najlepšie z poháru tulipánového tvaru. Vhodné sú teda poháre na brandy. Tieto poháre nemusíme držať za stopku, ale môžeme si brandy zohriať vo svojich dlaniach a tak sa nám nádherné otvorí chuť v plnej kráse.

Čím zapíjať a s akým jedlom podávať?

Brandy ako digestívum sa podáva samotné poprípade je vhodné podávať s pohárom čistej vody. Odporúčam ho na záver veľkonočného menu. Ako „čerešničku“ napríklad po dobrom zákusku, alebo k syrom.

Slovenská Veľká noc: včera a dnes

Veľká noc je na Slovensku bohatá na rôzne tradície a obyčaje, niektoré sa postupne vytratili, niektoré sa zachovali dodnes. Symbolika zrodenia nového života, čistoty a príchodu jari sa odzrkadlila v mnohých zvykoch, ktoré ľudia v období Veľkej noci zachovávajú. Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých príkladov.

Upratovanie

Veľká noc je symbolom novosti a čistoty, preto gazdinky vyupratujú všetky kúty príbytku – aj tie schované. Na Zelený štvrtok sa po prvý krát vyháňal dobytok po zime von z maštale. Na dvere stajne gazda nakreslil cesnakom kríž, aby dobytok ochránil pred strigami. Otužovanie v ľadovom potoku na Veľký piatok, pred východom slnka, praktizovali ľudia, aby ich celý rok obchádzali kožné problémy. Na Bielu sobotu ľudia spálili oheň starého roka, aby mohli založiť nový oheň. Takto to bolo kedysi, ako je tomu však dnes? „Ja neplánujem upratovať, mám vysávač, ktorý si sám chodí po byte a priebežne všetko vysáva, a okrem toho som okná umývala ešte minulý rok,“ hovorí Marína (39) z Bratislavy.

Hodovanie

V nedeľu prišla na rad veľká hostina, všetci spolu za jedným stolom. Stoly sa prehýbali pod posväteným jedlom a koláčmi, ktoré si ľudia nechali vysvätiť farárom v kostole. Nezjedené posvätené jedlo sa nesmelo vyhodiť, buď sa dalo zvieratám alebo sa spálilo. Aj do veľkonočného hodovania postupne prenikajú nové trendy a skúšanie tradičného moderným spôsobom. Napríklad Dáša (43) z Dolného Kubína bude experimentovať s receptom známeho šéfkuchára: „Na Veľkú noc nebudem asi variť nič špeciálne. Ale minule som čítala jeden výborný recept od Jamieho Olivera, tak ho možno vyskúšam. To by mohlo byť dostatočne špeciálne.“

Šibačka

Veľkonočný pondelok je časom kúpačiek a šibačiek, mládenci chodia od domu k domu, spievajú a korbáčmi dievčatá vyšibú prípadne vykúpu v studenej vode. Chcú im tak dopriať krásu, mladosť a čistotu. Dievčatá sa potom chlapcom odvďačia tým, že ich poriadne pohostia a nalejú im niečo na zahriatie. „Od nepamäti sa na šibačku slovenské gazdinky predbiehali v tom, ktorá lepšie navarí, prípadne ktorá najlepšie naleje,“ hovorí Peter Ďuriš, hlavný technológ, zodpovedný za výrobu Karpatského brandy a dodáva: „V Malokarpatskej oblasti sa vďaka pestovaniu hrozna vyrába výborné brandy, Myjavský kraj je známy svojou slivovicou z Kopaníc, na Spiši sa zase nalieva obľúbená borovička.“ Zároveň pridáva niekoľko nápadov na moderné, slovenské ale hlavne kvalitné pohostenie pre šibačov.

velkanoc_KB

Karpatské KB

„Slovenská klasika“ jantárovej farby nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Karpatské KB sa pýši jemnou vôňou sušeného ovocia a medu. Výrazná chuť tohto tradičného nápoja prebudí vaše zmysly a dopraje vám chvíle hrejivého uvoľnenia.

Orientačná cena je 7,61 EUR

velkanoc_KBO

Karpatské brandy Original

Karpatské brandy Original vyzrieva v dubových sudoch vďaka čomu získava plnú a lahodnú chuť. Harmóniu elegantnej zlatistej farby a karamelových podtónov si môžete vychutnať napríklad k čokoládovému dezertu.

Orientačná cena je 12,60 EUR

velkanoc_Hubert_XO

Hubert XO

Exkluzívny sekt z limitovanej kolekcie Hubert XO vzdáva hold bohatej tradícii výroby sektov na Slovensku. Pod jeho výnimočnosť sa podpísalo aj Karpatské brandy XO, ktoré dozrievalo v 300-litrových sudoch až 15 rokov a do sektu sa pridáva na záver výrobného procesu. Sekt Hubert XO sa výborne hodí k syrovej mise alebo k orechom a hroznu.

Orientačná cena je 24 EUR

Veľkonočný prípitok s Karpatským brandy Originál

Bratislava, 23. februára 2015 – Na Veľkonočný pondelok býva zvykom pohostiť šibačov niečím lahodným. Okrem koláčov a chutných pokrmov netreba zabúdať aj na kvalitný prípitok. Karpatské brandy Originál je ideálny nápoj na stretnutie v kruhu rodiny a blízkych. Tento jemnejší variant brandy si rovnako vychutnajú dámy aj páni.

(viac…)

Jeseň s Karpatským brandy Špeciál

Ikona medzi slovenskými alkoholickými nápojmi sa vyrába klasickou metódou zretia dôkladne vybraných vínnych destilátov v malých 300-litrových dubových sudoch po dobu minimálne 5 rokov. Je vyrobené na prírodnej báze zo suroviny pochádzajúcej z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti podľa originálnej receptúry so zachovaním tradičnej technológie výroby. Vyznačuje charakteristickou zlato-jantárovou farbou, výraznou vôňou a plnou chuťou sušeného ovocia.

(viac…)

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.