fbpx

Medová roláda

Ingrediencie

4 vajíčka
80 g medu
60 g krupicového cukru
50 ml rastlinného oleja
100 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
2 ČL perníkového korenia

Krém
500 g mascarpone
150 ml smotany na šľahanie
1 ČL vanilkového extraktu
3 PL práškového cukru

Karamel
150 g krupicového cukru
4 PL vody
3 PL masla
3 PL Karpatského KB Škorica Klinček
60 ml smotany na šlahanie

Postup

Karamel si pripravíme tak, že do malého hrnca dáme cukor a vodu a na vyššom plameni necháme karamelizovať bez miešania, až pokiaľ nám nevznikne jantárový karamel. Prilejeme smotanu a miešame pokiaľ nedosiahneme hladkú hmotu. Pridáme maslo, prilejeme Karpatské KB Škorica Klinček a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Hotový krém necháme zachladiť.

Na korpus si oddelíme biela od žĺtok. Žĺtka vyšľaháme samostatne s cukrom a medom, pridáme olej a premixujeme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a perníkovým korením, primiešame k cestu. Z bielok si vyšľaháme sneh a na záver opatrne vmiešame do cesta. Cesto vylejeme na stredne veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 – 20 minút. Teplé cesto vyklopíme na utierku, ktorú predtým posypeme práškovým cukrom. Cesto zatočíme do rolády aj s utierkou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho rozrolujeme, stiahneme papier a pripravíme na plnenie.

Krém pripravíme tak, že vyšľaháme do tuha mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový extrakt.

Roládu natrieme ¾ karamelového krému, na to navrstvíme mascarpone krém a zatočíme do rolády. Celú roládu zvrchu ešte potrieme zvyškom krému, polejeme karamelom a necháme zachladiť.

Autorka receptu a FOTO @stvoryzkuchyne

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.