fbpx

Losos v lístkovom ceste s omáčkou z Karpatského KB

Čas prípravy: 40 minút

Ingrediencie

Roláda

  • lístkové cesto
  • Cca 400 g filet lososa bez kože
  • Cca 500 g baby špenátu alebo mrazeného špenátu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čierne korenie
  • vajíčko na potretie
  • 2 PL masla

Omáčka s Karpatským KB

  • 2 PL masla
  • 1 šalotka
  • 60 ml Karpatského KB
  • 60 ml kurací vývar
  • 1/2 ČL čerstvo namletého čieneho korenia
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 2 PL parmezánu

Postup

Cesnak nakrájame na plátky a na masle si ho jemne orestujeme. Pridáme špenát a sparíme. Jemne osolíme a premiestnime ho do misky aby vychladol. Lososa rozdelíme na 2 filety a na panvici z každej strany opečieme cca 2 minúty. Vnútri by mal ostať trošku surový. Odložíme z panvice a osolíme a okoreníme. Lístkové cesto rozrolujeme. Zo špenátu zlejeme štavu, ktorú pustil. Vychladnutého lososa uložíme do stredu lístkového cesta za sebou asi 3 cm od okraja. Na vrch uložíme špenát. Začiatok a koniec preložíme cez lososa a kraje preložíme cez stred, čím nám vznikne roláda. Vrch lístkového cesta popicháme, prípadne jemne narežeme, potrieme vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 20 minút.

Pokiaľ sa losos pečie, pripravíme si omáčku. Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Zložíme zo sporáku a prilejeme opatrne Karpatské KB. Vrátime na sporák, pridáme čierne korenie, vývar a redukujeme. Keď je objem polovičný, pridáme smotanu na šľahanie a varíme cca 10 minút alebo do zhustnutia. Na záver primiešame parmezán a ak je potrebné dosolíme.
Lososovú štrúdlu podávame preliatu omáčkou, prípadne ako prílohu môžeme podávať šalát.

Recept pripravila blogerka Maťka @stvvoryzkuchyne.sk

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.