fbpx

Burgundské hovädzie mäsko

Čas prípravy: 4 hod

Ingrediencie

  • cca 600 g hovädzieho zadného
  • 200 g anglickej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 200 g baby mrkvy alebo klasická pokrájaná na menšie kusy
  • 2 PL hladkej múky
  • Čierne korenie, soľ
  • 3 šalotky
  • cca 400 ml červeného vína
  • 100 ml Karpatského KB
  • cca 400 ml hovädzí vývar
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 2 PL masla
  • 200 g hnedých šampiňónov

Postup

Na varenie zvolíme hrniec, ktorý môže ísť do rúry.

Ako prvé si nakrájame suroviny, aby sme sa už pri varení nezdržovali. Slaninu nakrájame na menšie kusy. Hovädzie mäsko nakrájame na kocky a osušíme papierovou utierkou. Cibuľu si nakrájame na drobno.  Šalotky nakrájame na štvrťky.

V rozohriatom hrnci opečieme slaninku do chrumkava. Slaninu vylovíme do misky a odložíme. Vo výpeku opečieme do hneda hovädzie mäsko zo všetkých strán. Vyberieme do misky k slanine a odložíme bokom.

Ak nám v hrnci ostalo málo výpeku, pridáme maslo. Opečieme cibuľu, pridáme aj pretlačený cesnak a mrkvu. Opečieme. Pridáme mäsko a slaninu. Osolíme a posypeme čiernym korením. Pridáme múku a minútku miešame.

Zalejeme vínom a premiešame. Ak máme na spodku hrnca pripálené časti jedla, týmto by sa mali uvoľniť. Pridáme Karpatské KB, vývar, šalotku, tymián, bobkový list a pretlak. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Varíme cca 3 – 4 hodiny, pokiaľ mäso nie je mäkké.

Na záver si v panvici rozpustíme maslo a opečieme šampiňóny nakrájané na štvrťky. Pridáme ich do hotového jedla a podávame s kašou alebo chlebíkom.

Burgundské hovädzie si môžete pripraviť aj v kotlíku.

Recept pripravila blogerka Maťka  @stvoryzkuchyne.sk

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.