fbpx

Jahňacie stehno na škorici a rozmaríne

Čo nesmie chýbať na vašom veľkonočnom stole? Ak je to jahňa a Karpatské KB, máme pre vás tip na ich nevšednú kombináciu. Zaujímavým twistom pri príprave pečeného jahňacieho stehna bude dochutenie škoricou a rozmarínom, ako aj omáčka s Karpatským KB.

Suroviny:

  • cca 1,5kg jahňacieho stehna
  • 4 ks celej škorice
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 5 vetvičiek rozmarínu
  • 2 PL celého fenikla
  • 2 PL horčičného semienka
  • 2 PL hrubozrnnej soli
  • 2 PL celého korenia (ideálne štvorfarebné korenie)
  • 1 citrón
  • 2 PL olivového oleja
  • baby zemiačiky
  • 50 g masla
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru Sedano
  • 2 cibule
  • 500 ml vývaru (napr. kurací)
  • 0,5 dcl Karpatské KB
  • smažená cibuľa na dochutenie a ozdobu

Postup:

Mäso:

Jahňacie stehno poprepichujeme na približne 8-10 otvorov, polovicu mäsa prešpikujeme škoricou a rozmarínom, druhú polovicu cesnakom a rozmarínom.

V mažiariku si najprv pomliaždime fenikel, soľ a korenie, pridáme 3 strúčiky cesnaku, kôru a šťavu z citróna, olivový olej, rozmarín a ďalej drvíme, až kým sa nám vytvorí konzistentná masa na marinovanie. Mäso potrieme a necháme marinovať v chladničke minimálne 2 hod, ideálne však cez noc.

Do pekáča vložíme nahrubo nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu, cesnak, zvyšok rozmarínu. Pridáme mäso, podlejeme vývarom a dáme piecť prikryté na 150 stupňov, resp. do vnútornej teploty mäsa 47-50 °C (cca 2 – 2,5 hodiny). Ak máte čas a teplomer, vyskúšajte pečenie na nižšej teplote (napr. 135 °C), mäso tak bude jemnejšie a šťavnatejšie.
Upečené mäso dáme ešte odkryté (na plechu alebo rošte) zapiecť na 200 stupňov na približne 15min, resp. do vnútornej teploty 58 – 61 °C (podľa preferencie prepečenosti)

Pred krájaním necháme mäso 15 minút odpočívať.

Omáčka:

Šťavu z pekáča scedíme do hrnca/panvice, zredukujeme na polovicu, pridáme Karpatské KB a ešte chvíľu prevaríme. Dochutíme soľou (prípadne korením, cukrom, citrónom… podľa preferovanej chuti), odstavíme z ohňa a zjemníme maslom.

Baby zemiačiky:

Zemiačiky uvaríme so šupkou v osolenej vode, scedíme, usušíme a panvici opečieme s trochou oleja a masla, cesnaku, nasekaného čerstvého rozmarínu. Na konci pridáme ešte ďalšie maslo, aby zemiačiky boli na pohľad lesklé a mali maslovú príchuť.

Foto a recept: Juraj Praženka

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.