Inšpirujte sa našimi unikátnymi receptami. Dnes pre vás vytvroil novú špecialitu s Karpatským KB foodbloger Juraj @meat.ing.
Suroviny:
Postup:
Do hrnca si nalejeme víno a vložíme rôzne druhy korenia perníkového typu. Odporúčame hlavne celú škoricu rozlomenú na menšie kúsky, pár kúskov badyánu, kardamon (najlepšie celé kúsky, ale môže byť aj mletý), klinčeky a hlavne pomarančovú kôru, ideálne čerstvú ( prípadne sušenú). Koreniny je najlepšie vyladiť podľa vlastnej chuti, jednoducho akoby ste si pripravovali varené víno. Na záver na vyladenie chuti do vína pridáme 2 dcl Karpatského KB. Ďalej si pripravíme a ošúpeme 4 veľké hrušky, odrežeme z nich spodnú časť tak, aby sa dali pri servírovaní postaviť. Takto ich vcelku dáme variť do pripraveného červeného vína a varíme do mäkka približne 30 minút. Presný čas varenia záleží aj od veľkosti, zrelosti a tvrdosti použitých hrušiek. Dávame pozor, aby sa nám varením hrušky nerozpadli – aby boli al dente.
Keď sú hrušky uvarené, vytiahneme ich z vína ale nedáme ich vychladiť, odložíme ich a prikryjeme, aby ostali čo najdlhšie teplé. Menšiu časť vína si odlejeme na panvicu a zredukujeme až na hustú – sirupovú konzistenciu, ktorú použijeme na poliatie. A kým sa nám víno redukuje, pripravíme si šľahačku s mascarpone, ktoré si spoločne vyšľaháme a necháme vychladiť. Hotovú šľahačku servírujeme na tanier do kruhu a do stredu položíme hrušku ešte teplú, prelejeme sirupom z vína, dozdobíme škoricou alebo badyánom a posypeme na záver mletou škoricou.
TIP od Juraja:
Môžete si recept predpripraviť tak, že hrušky dáte za studena marinovať do vína už deň vopred a až potom uvaríte. Takto pripravené hrušky budú mať ešte výraznejšiu chuť.
TIP: Lahodná chuť pre vaše recepty
Tradiční kuchári, ale aj moderní a kreatívni fanúšikovia varenia mimoriadne ocenia pri príprave receptov kvalitu troch verzií Karpatského KB.
Karpatské KB je tradičný slovenský produkt, ktorý poznajú už viaceré generácie. Súčasťou nápoja je kvalitný vínny destilát aj slovenský med. Má plnú vyváženú chuť a jemnú vôňu s nádychom vanilky a sušeného ovocia. Môžete si ho vychutnať aj samostatne, ku šálke kávy, v miešaných nápojoch, či už studených alebo horúcich.
Inšpirujte sa, viac ako 60 rôznych inšpiratívnych receptov nájdete na www.karpatskebrandy.sk.
Karpatské KB nájdete za výhodné ceny aj na e-shope: www.najnapoje.sk