Vyskúšajte nevšednú kombináciu, ktorá sa pohrá s vašimi chuťovými pohárikmi! Mäkká a šťavnatá bravčová panenka v kombinácii so sladkastým krémom, Karpatským KB a chrumkavými orieškami je ako stvorená na špeciálne príležitosti.
Suroviny:
Postup:
Bravčovú panenku si nasolíme, okoreníme, zviažeme potravinárskym špagátom a zavákuujeme. Dáme variť do sous-vide na 57 stupňov a 1 hodinu.
Medzitým pripravíme krém zo spálených jabĺčok: očistené, nakrájané a osolené jablká opečieme na 50 g masla. Je dobré ich jemne spáliť. Výslednú chuť spálených jabĺčok dosiahneme flambovaním. Ak sa mu chcete vyhnúť, jabĺčka aspoň podlejeme Karpatským KB a necháme odpariť alkohol. Zmes následne spolu so zvyšným maslom dohladka rozmixujeme, v prípade potreby dochutíme.
Panenku po uvarení prudko schladíme (vodou a ľadom), následne osušíme a na silnom ohni opečieme, aby nám vznikla chrumkavá krusta. Pri opekaní môžeme použiť napr. čerstvý tymián, cesnak a maslo. Mäso po opečení necháme min. 10 minút odstáť.
Medzičasom si na panvici opečieme mandle, ktoré po vychladnutí nasekáme, ideálne nerovnomerne (jemné aj hrubšie kúsky). Panenku nakrájame na stredne hrubé porcie, ozdobíme krémom so spálených jabĺčok, mandľami, čerstvým tymiánom a hrubozrnnou soľou.
Foto a recept: Juraj Praženka