650 g bielej alebo červenej cibule
150 g anglickej slaniny
50 ml Karpatského KB
2 PL krémového balsamica
4 PL hnedého cukru
soľ
Na troške oleja si v hlbšej panvici opražíme slaninu do chrumkava. Slaninu vyberieme a vytopenú masť necháme v panvici.
Cibuľu očistíme, nakrájame na prúžky a pridáme do panvice s vytopenou masťou. Jemne osolíme a necháme skaramelizovať na strednom plameni. Proces karamelizovania trvá cca 60 minút. Cibuľu v panvici každých 10 minút premiešame a jemne zoškrabeme zhnednuté časti z dna. Cibuľa by mala zmäknúť a sfarbiť sa do karamelovej, jemne hnedej farby.
Potom k cibuli pridáme cukor, balsamico a Karpatské KB a necháme ešte cca 10 minút povariť. Na záver pridáme slaninu a premiešame. Naplníme do pohárika a zavrieme. Necháme vychladnúť pod utierkou. Podávame ku grilovanému mäsu, syru alebo vo forme bruschiet.