Keksíkový základ
200 g maslových sušienok
75 g masla
800 g zaváraných hrušiek (hmotnosť aj so šťavou)
200 g cukru
500 g mascarpone
200 g kyslej smotany
4 vajíčka
Karamel
200 g cukru
5 PL vody
125 ml smotany
50 ml Karpatského KB Hruška
Hrušky
4 ks hrušiek
500 ml vody
2 sáčky čierneho čaju
50 ml Karpatského KB Hruška
6 klinčekov
1 celá škorica
Ako prvé si pripravíme keksíkový základ. Sušienky nadrvíme na jemno a zalejeme maslom. Poriadne premiešame a natlačíme do formy s priemerom 23 cm. Vložíme do rúry na 180 stupňov a pečieme cca 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Teplotu znížíme na 160 stupňov.
Hrušky si zlejeme z nálevu a rozmixujeme spolu s cukrom na kašu. Pridáme mascarpone, smotanu a premixujeme. Po jednom zašľaháme vajíčka. Zmes vlejeme do formy. Formu obalíme dvoma vrstvami alobalu zospodu a dookola. Takto vyzbrojenú formu vložíme do pekáča, do ktorého nalejeme vriacu vodu tak, aby siahala cca do polovice formy. Pečieme pri teplote 160 stupňov cca 70 – 80 minút. Po dopečení by mal byť cheesecake trasľavý v strede. Necháme ho cca hodinku chladnúť na kuchynskej linke a potom premiestnime na noc do chladničky.
Na karamel si zmiešame cukor a vodu a necháme zahrievať v panvici na najvyššom plameni. Nemiešame ani nechytáme. Keď začne chytať cukor jantárovú farbu premiešame a vlejeme smotanu. Pozor na horúci dym. Miešame až pokiaľ nám nevznikne omáčka. Na záver prilejeme Karpatské KB Hruška.
Ako posledné si pripravíme hrušky. Do kastrólika si dáme vodu, čaj, klinčeky, Karpatské KB Hruška a škoricu. Privedieme k varu, sáčky vyberieme, plameň znížime na nízky a vložíme ošúpané hrušky. Varíme cca 40 – 60 minút, pokiaľ hrušky niesú mäkké. Hrušky môžeme nechať odpočívať v čaji až do podávania. :)
Cheesecake podávame preliaty karamelom a s hruškami.