fbpx

Kačacie prsia v Karpatskom KB s hokkaidovým pyré

„Muž v kuchyni“  foodbloger Juraj Praženka vytvoril skvelý recept – Kačacie prsia sparené v Karpatskom KB, hokkaidové pyré, omáčka z portského vína, černíc a blanšírovaná zelenina, ktorý si môžete vyskúšať aj vy u vás doma. A je to ozajstná pochúťka!

Suroviny:

  • 500 g kačacie prsia
  • cca 600 g Hokkaido tekvica
  • 1 ks cibuľa
  • 200 g smotana na šľahanie
  • 2 dcl portské víno
  • 2 dcl kurací vývar
  • 10 ks čerstvé černice
  • cca 30 g maslo
  • 3-4 ks badián, klinčeky, 1 ks celá škorica (budeme to potrebovať 2x)
  • zelenina (napr. 1 ks baby brokolica, baby cvikla)
  • 2 dcl Karpatské KB

Postup:

Kačacie prsia na koži narežeme, osolíme, okoreníme a na slabom ohni na panvici kožou nadol opekáme bez oleja do chrumkava. Následne zvýšime teplotu na najvyšší stupeň a mäso opečieme aj z druhej strany.

Cibuľu nakrájame na kocky a opečieme na masle do zlatista. Hokkaido tekvicu ošúpeme, rozrežeme na polku, odstránime semiačka, nakrájame na kocky a v slanej vode uvaríme do mäkka. Vodu zlejeme, kocky tekvice a opečenú cibuľu rozmixujeme ručným mixérom do hladka a postupne pridávame smotanu na šľahanie (alebo maslo) podľa preferovanej chuti a konzistencie.

Portské víno, černice, badián, klinčeky a škoricu privedieme do varu, pridáme vývar a redukujeme objem cca na polovicu. Následne scedíme a tekutinu ďalej redukujeme o ďalšiu polovicu. Odstavíme z ohňa a ešte za tepla pomaly vmiešavame studené maslo.

Zeleninu (brokolica, ošúpaná a nakrájaná cvikla) varíme v osolenej vriacej vode približne 2-3 min., následne prudko schladíme vo vode s ľadom.

Do “naparovača” (alebo hrnca s vodou so sitkom/cedníkom a pokrievkou) dáme vodu a Karpatské KB v pomere 1:1, badián, klinčeky, škoricu a mäso necháme pomaly naparovať do vnútornej teploty mäsa 56 stupňov. Následne mäso necháme 5 min. odpočívať, medzičasom si prihrejeme pyré, omáčku a zeleninu, mäso nakrájame a servírujeme.

Tip autora: Baby cvikla je výborná aj macerovaná. Opäť ideálne v Karpatskom KB a koreninách (badián, klinčeky, škorica). Po približne 30 min. macerácie baby cviklu nakrájame na plátky a opečieme na masle. Vďaka alkoholu bude cvikla po opečení príjemne karamelizovaná.

Dobrú chuť vám praje Karpatské KB.

Foto a recepty v spolupráci s Karpatským KB vytvoril Juraj Praženka.

 

Tip na záver: Tri varianty chutí pre vaše recepty

Tradiční kuchári, ale aj moderní a kreatívni fanúšikovia varenia mimoriadne ocenia pri príprave receptov kvalitu troch verzií Karpatského KB. Klasické Karpatské KB je tradičný slovenský produkt, ktorý poznajú už viaceré generácie. Súčasťou nápoja je kvalitný vínny destilát a slovenský med. Má plnú vyváženú chuť a jemnú vôňu s nádychom vanilky a sušeného ovocia. Vyskúšať môžete aj variácie Karpatské KB Hruška a Karpatské KB Škorica Klinček. Môžete si ich vychutnať aj samostatne, ku šálke kávy, v miešaných nápojoch, či už studených alebo horúcich.

Klasické Karpatské KB, ale aj variácie Hruška či Škorica-Klinček nájdete aj na e-shope: www.najnapoje.sk

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.