Juraj Praženka, fotograf a milovník jedla po dvoch pomerne náročných receptoch a na základe spätnej väzby (kamoši/známi) pripravil niečo jednoduchšie, rýchle, a pritom iné, ako sa na prvý pohľad zdá. Nie sú to klasické kuracie kúsky v trojobale, je to unikátny recept.
Suroviny:
Postup:
Kuracie prsia si narežeme na pásiky (stripsy), či kuracie kúsky (nugetky). V miske zmiešame acidko a koreniny na marinádu. Mäso následne necháme marinovať min. 1-2 hodiny, ideálne cez noc.
Medzitým si pripravíme dip z Karpatského KB. Zmiešame majonézu, kečup, worchestrovú omáčku. Pridáme najemno postrúhaný/prelisovaný cesnak a 2 lyžice Karpatského KB. Všetko dobre premiešame, prípadne dochutíme soľou /korením.
Vo väčšej nádobe si zmiešame múku, soľ, biele korenie, sladkú papriku. sušené oregano, cesnak a cibuľu.
Poznámka: pri príprave obalu pokojne experimentujte. Pridajte napr. pálivú papriku, sušenú majoránku, čerstvú petržlenovú vňať a pod. Zároveň ak doma nemáte všetky suroviny: podstatná je soľ a červená paprika, vrelo odporúčaný cesnak.
Obalené stripsy potom vysmážame v oleji (teplota cca 180 stupňov) 5-6 minút.
Po miernom vychladnutí (ideálne na mriežke/rošte, aby sa stripsy nezaparili a zostali chrumkavé) podávame s dipom z Karpatského KB.
TIP autora: Fermentované mlieko (acidko/cmar) marinovaním mení štruktúru mäsa, obvykle aj suché kuracie prsia sú s ním veľmi jemné a šťavnaté a stripsy, aj bez použitia strúhanky zostávajú dlho chrumkavé. Karpatské KB pridáva v dipe jedinečnú chuť a arómu a výborne sa hodí k takémuto fastfoodu (ale napríklad aj ku krevetám a morským plodom).
Príloha nie je nutná, ale hodia sa hranolky, pečené zemiaky, či čerstvý stopkový zeler.
Foto a recept: Juraj Praženka