Maslové košíčky s lekvárom a makom

Ingrediencie

240 g múky
120 g masla
štipka sušenej vanilky
štipka soli
90 g práškového cukru
20 g mletých mandlí
50 g vajíčok

Plnka

cca 250 g slivkového lekváru
cca 250 g mletého maku
2 PL práškového cukru
100 ml Karpatského KB
50 g mix sušeného ovocia
vajíčko
hnedý cukor

Postup

Ako prvé si pripravíme maslové cesto. Zmiešame múku, sušenú vanilku, štipku soli, mleté mandle a práškový cukor.

Do sypkej zmesi pridáme maslo izbovej teploty nakrájané na menšie kúsky a vajíčka. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré vytvarujeme do placky a zabalíme do potravinovej fólie. Necháme hodinu odležať v chlade.

Po hodine cesto vyberieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme pod fóliou na cca 3 mm. Vykrajujeme kolieska, ktoré následne uložíme do muffinovej formy a vytvarujeme tak košíček. Takto naplnenú muffinovú formu vložíme ešte na cca 15 minút do chladu. Z druhej časti cesta si vykrajujeme rôzne tvary, napríklad štvorlístky, ktoré budeme následne ukladať na vrch košíčka.

Pripravíme si rýchlu plnku. Zmiešame mak, slivkový lekvár, práškový cukor, Karpatské KB a nadrobno nasekané sušené ovocie.

Košíčky plníme plnkou a na vrch každého košíčka uložíme štvorlístok, ktorý potrieme vajíčkom a posypeme hnedým cukrom. Uložíme na 15 minút do chladu.

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30-40 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.