fbpx

Rýchle tekvicové šišky s ricottou

Čas prípravy: 30 minút cca 15 ks

Ingrediencie

  • 60 g tekvicového pyré (z hokkaido tekvice) 
  • 1 vajíčko 
  • 50 g kryštálového cukru
  • 100 g ricotty 
  • 30 ml Karpatské KB 
  • 130 g hladkej múky 
  • 1 ČL prášku do pečiva 
  • 1 ČL škorice 
  • olej na vyprážanie 
  • vanikový, škoricový alebo rumový cukor na obaľovanie 
  • 75 g krupicového cukru + 1 PL vody 
  • 40 ml smotany na šlahanie 
  • 15 ml Karpatské KB Škorica Klinček
  • ½ ČL škorice 
  • 1 ČL strúhanej kôry z pomaranča 
  • 1 PL mascarpone 

Postup

Zmiešame si múku, prášok do pečiva a škoricu. V druhej miske  zmiešame tekvicové pyré, vajíčko, cukor, ricottu a Karpatské KB. Rozmiešame do hladka. Pridáme múkovú zmes a vymiešame cesto, ktoré necháme cca 10 minút postáť. Do hrnca si pridáme olej na vyprážanie a zahrejeme na 180 stupňov. 

Zmrzlinovou naberačkou naberáme cesto a pomocou lyžice vhodíme do oleja guličky cesta. Šišky pravidelne obraciame a pražíme do zlata. Cesto si môžete taktiež dať do cukrárenského vrecka a do oleja vytlačiť vždy kus cesta, čím nám vzniknú podlhovasté šišky. 

Hotové šišky vylovíme na papierovú kuchynskú utierku. Necháme odkvapkať od oleja a obaľujeme vo vanilkovom, rumovom alebo škoricovom cukre. 

Na karamel si do panvice pridáme cukor s vodou, premiešame a necháme bez miešania roztápať. Keď je cukor jantárovej farby, opäť zmes premiešame. Vlejeme smotanu a vymiešame na omáčku. Pridáme škoricu, Karpatské KB a pomarančovú kôru a na záver vmiešame mascarpone. Podávame k šiškám. 

Poznámka: Tekvicové pyré si môžeme jednoducho pripraviť doma. Tekvicu hokkaido zbavíme jadierok, nakrájame na kocky a varíme do mäkka vo vode so škoricovými luskami. Keď je tekvica mäkká, zmixujeme do hladka. 

Recept pripravila blogerka Maťka @stvoryzkuchyne.sk 

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.