Recept ako stvorený pre fašiangové obdobie
260 ml mlieka
1 vanilkový lusk
100 g krupicového cukru
30 g hladkej múky
4 žĺtka
550 g hladkej múky
60 g krupicového cukru
10 g sušeného droždia
130 ml mlieka
2 veľké vajíčka
60 g rozpusteného masla
4 PL Karpatské KB Škorica Klinček
olej na vyprážanie
vanilkový cukor na obalenie šišiek
Krém si pripravíme ako prvý, nech má čas stuhnúť. Najlepšie je pripraviť si ho deň dopredu, prípadne nechať ho odležať pár hodín v chladničke.
Do misky si dáme žĺtka a cukor, premiešame metličkou, pridáme múku a premiešame. V hrnci necháme zahrievať mlieko, vytlačíme do neho dužinu z vanilkového lusku a potom vhodíme aj celý lusk. Privedieme tesne pod bod varu, odstavíme a necháme lúhovať cca 10 minút a vyvarený lusk vyberieme. Ak nám zmes medzičasom vychladne, prihrejeme ju. Teplú mliečnu zmes za stáleho miešania po kúskoch prilejeme k žĺtkam. Žĺtkovú zmes znova prelejeho do hrca a zahrievame za stáleho miešania znova pod bod varu. Varíme, pokiaľ nám zmes nezhustne. Krém premiestnime do misky, na povrch položíme potravinársku fóliu a necháme chladnúť. Vychladnutý vložíme na pár hodín do chladničky.
Na šišky si zmiešame múku, cukor, droždie. Maslo rozpustíme, pridáme mlieko, Kerpatské KB škorica a klinček, rozšľahané vajíčka a pridáme k múkovej zmesi. Vymiesime hladké cesto. Cesto premiestnime do vyolejovanej misky a necháme na teplom mieste kysnúť 2 – 3 hodiny. Cesto môžeme nechať kysnúť aj v parnej rúre alebo rúre vyhriatej na 40 stupňov, vykysne rýchlejšie. 😊
Na pomúčenej doske si vyvaľkáme cesto na cca 1,5 cm a vykrajujeme šišky. Tie necháme ešte pod utierkou podkysnúť. V hrnci si rozpálime olej na 180 stupňov a šišky vyprážame z oboch strán. Po vytiahnutí z oleja ich vyváľame vo vanilkovom cukre a počkáme kým vychladnú. Slamkou do každej šišky spravíme z boku dierku. Vanilkový krém si dáme do plniaceho vrecka s okrúhlou špičkou a šišky plníme.
Autorka receptu a FOTO @stvoryzkuchyne