Ako vznikol tento recept a jeho názov? Na Slovensku sa tradične a hlavne počas sviatkov piekli rôzne druhy obradových pečív. Na zelený štvrtok alebo Veľký piatok sa piekli tzv. judášky, podobné ako fánky, ale z kysnutého cesta. Meno dostali podľa Judáša a tvar mal pripomínať stočený povraz, na ktorom sa obesil Biblický Judáš.
Na cesto
500 g polohrubej múky
150 ml teplého mlieka
150 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
1 práškového droždia
2 žĺtka + 1 žĺtko na potretie
Na potretie
50 g masla
2 PL medu
4 PL Karpatského KB
V mlieku si rozmiešame droždie a necháme 5 minút postáť.
V miske si zmiešame múku, cukor, pridáme 2 žĺtka, maslo a mlieko s droždím. Vypracujeme rukami alebo v mixéri nelepivé cesto. Misku s cestom prikryjeme a necháme kysnúť cca 60 – 90 minút.
Z cesta si odkrajujeme malé kúsky, ktoré rukami formujeme do dlhých slížov, ktoré z každého konca zatočíme do špirály. Preložíme na plech a necháme odpočívať 10 minút.
Judášky potrieme žĺtkom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov cca 15 – 20 minút.
Maslo, med a Karpatské KB si zahrejeme a rozpustíme. Zmesou poriadne potrieme dopečené judášky a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.