fbpx

Veľkonočný roastbeef au poivre

Ak hľadáte nové inšpirácie na veľkonočný stôl, inšpirujte sa našimi unikátnymi receptami.  Tentokrát náš foodbloger Juraj pre vás vytvoril veľkonočnú špecialitu s Karpatským KB. 

Suroviny: 

  • 500 g hovädzia roštenka (roastbeef)
  • 100 g šalotka
  • 10 g zelené korenie 
  • 3 PL Karpatské KB 
  • 150 ml smotana na šľahanie
  • 500 ml vývar hovädzí
  • 100 g rukola 
  • 50 g parmezán 
  • 20 g kapary
  • vlašské orechy 
  • maslo 
  • soľ, korenie

Postup:

Roštenku očistíme, osolíme, okoreníme a sous-vidujeme 4 hodiny pri teplote 58 stupňov. Necháme vychladnúť a následne prudko opečieme zo všetkých strán. Ak nemáme sous-vide, pečieme v rúre pri teplote cca 100 stupňov až do vnútornej teploty mäsa 55 stupňov.

Na omáčku si pripravíme na jemno nakrájanú šalotku, ktorú osmahneme na masle do zlatohneda, pridáme rozdrvené zelené korenie, podlejeme Karpatským KB, krátko prevaríme a následne podlejeme vývarom. Varíme na strednom ohni dovtedy, kým sa nám omáčka zredukuje cca na tretinu. Vtedy pridáme smotanu a varíme ďalej, opäť dovtedy, kým sa objem zredukuje na tretinu. Omáčka musí získať konzistenciu, pri ktorej sa drží na zadnej strane lyžičky. Hotovú omáčku rozmixujeme do hladka, dochutíme soľou a naplníme do zdobiacej nádoby.

Na tanier nasevírujeme prepláchnutú rukolu, na tenko narezanú roštenku (môže byť aj studená), posypeme najemno nastrúhaným parmezánom, nasekanými orechami, vysmaženými kaparami, polejeme omáčkou a dozdobíme mikrobylinkami.
Podávame s chrumkavým chlebom alebo s pečivom.

TIP od Juraja:  Ak chcete docieliť lahodnú chuť, pridajte do ešte teplej rozmixovanej omáčky kocku studeného masla.  

Dobrú chuť Vám praje Karpatské KB. 

Foto a recepty v spolupráci s Karpatským KB vytvoril Juraj Praženka.

TIP: Lahodná chuť pre vaše recepty

Tradiční kuchári, ale aj moderní a kreatívni fanúšikovia varenia mimoriadne ocenia pri príprave receptov kvalitu troch verzií Karpatského KB. Karpatské KB je tradičný slovenský produkt, ktorý poznajú už viaceré generácie. Súčasťou nápoja je kvalitný vínny destilát aj slovenský med. Má plnú vyváženú chuť a jemnú vôňu s nádychom vanilky a sušeného ovocia. Môžete si ho vychutnať aj samostatne, ku šálke kávy, v miešaných nápojoch, či už studených alebo horúcich.

Inšpirujte sa, viac ako 60 rôznych inšpiratívnych receptov nájdete na www.karpatskebrandy.sk.

Karpatské KB nájdete za výhodné ceny aj na e-shope: www.najnapoje.sk

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.