fbpx

Ingrediencie

Cesto

350 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
300 ml mlieka
150 g cukru
150 g masla
2 vajcia
7 g sušeného droždia
1 vanilkový cukor
žĺtok a mandle

Plnka

200 g maku
80 ml Karpatské KB
120 ml mlieka
Pohár višní naložených v Karpatskom KB

Postup

Višne si zlejeme z kompótovej šťavy a zalejeme Karpatským KB. Necháme odležať cez noc.
V deň pečenia si v miske zmiešame múky (100 g hladkej múky si odložíme bokom), cukor a sušené droždie. Pridáme vajcia a zľahka premiešame.

Mlieko si dáme zahrievať spolu s maslom. Zahrievame, až pokiaľ sa maslo nerozpustí. Necháme vychladnúť, pokiaľ zmes nie je vlažná.

Pridáme k múke a vymiesime cesto. Miesime cca 10 minút. Následne postupne pridávame zvyšných 100 g múky. Cesto ručne domiesime na pomúčenej doske a necháme kysnúť cca 60 minút.

Pripravíme si plnku. Mak si zmiešame s mliekom a s 80 ml šťavy, v ktorej boli naložené višne. Chvíľku povaríme a necháme vychladnúť.

Cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdlžník. Potrieme makovou plnkou, posypeme višňami a zatočíme. Vznikne nám šúľok, ktorý stočíme do bochníka a uložíme do veľkej tortovej formy, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Potrieme žĺtkom, posypeme mandľami. Pečieme pri teplote 190 stupňov, cca 30 – 40 minút.

Vstup
Obsah tejto webstránky je vhodný len pre osoby staršie ako 18 rokov.