Veľká noc tradične aj štýlovo?
Veľká noc tradične aj štýlovo?
Záleží aj od toho, čo nalejete
Moderné oslavovanie Veľkej noci spája striedmu eleganciu s tým najlepším z tradícií. Rovnako by tomu malo byť aj v prípade aperitívov (alkoholických nápojov, ktoré sa podávajú pred jedlom a zvyšujú chuť do jedla) aj digestív (podporujú trávenie po jedle). Pripíjanie na Veľkú noc už pritom dávno nie je mužskou výsadou. Vhodné sú nápoje, ktoré sa dajú vychutnávať, človek sa z nich rýchlo neomámi a zahrejú aj nežné pohlavie. Vhodným nápojom je napríklad brandy, ktoré má na Slovensku tradíciu. O tom, ako ho správne podávať, hovorí technológ výroby Karpatského brandy, Ing. Peter Ďuriš.
Vychladené, alebo s ľadom?
Chuť brandy vynikne vo svojej plnej kráse keď má izbovú teplotu, ale záleží aj na spoločnosti a prostredí v akom sa pije. Pre dámy by som odporučil nápoj podávať so sušenými marhuľami, prípadne s maličkou horkou čokoládou aby si vychutnali jeho jemnosť a eleganciu. Ľad sa do brandy skôr hodí v lete.
V akých pohároch je najlepšie piť brandy?
Krásnu vôňu a očarujúcu chuť brandy si vychutnáme najlepšie z poháru tulipánového tvaru. Vhodné sú teda poháre na brandy. Tieto poháre nemusíme držať za stopku, ale môžeme si brandy zohriať vo svojich dlaniach a tak sa nám nádherné otvorí chuť v plnej kráse.
Čím zapíjať a s akým jedlom podávať?
Brandy ako digestívum sa podáva samotné poprípade je vhodné podávať s pohárom čistej vody. Odporúčam ho na záver veľkonočného menu. Ako „čerešničku“ napríklad po dobrom zákusku, alebo k syrom.